Poljoprivredna apoteka online po vašoj meri

Kako koristiti siromer (mostmetar)

Širometar (moštomer) je sprava koja se koristi za određivanje količine (procenata) šećera u širi (moštu). Deluje na osnovu gustine šire. Postoje dve vrste širometara zavisno od sklale koja se primenjuje za određivanje procenta šećera. To su: širometar po BABO-u i širometar po OECHSLE-u (Ekslov širometar).

Sve za vino i rakiju sto vam je potrebno mozete pogledati OVDE

Širometar po po BABO-u ili Klosternojbergova vaga za širu je sprava koja pokazuje težinske procente šećera u širi. Očitana vrednost pokazuje koliko kilograma šećera ima u 100 kg šire.

Širometar po OECHSLE-u je sprava koje pokazuje specifičnu težinu šire, odnosno koliko je 1 litar šire teži od 1 litre destilirane vode.

Tačno merenje količine šećera u širi je neophodno za praćenje stepena zrelosti grožđa i određivanje početka berbe. Desetak dana pre predviđene berbe možete početi sa prvim merenjima količine šećera u grožđu. Sa raznih delova vinograda naberite 2-3 kilograma grožđa, iscedite širu, procedite kroz gazu i izmerite količinu šećera. Postupak treba ponoviti još nekoliko puta (svakog trećeg dana) i kada udeo šećera u širi prestane da raste došlo je vreme za berbu. Uz pomoć širometra na osnovu količine šećera u širi, možete približno da predvidite zapreminski udeo alkohola u budućem vinu. Ova merenja su neophodna u proizvodnji vina. Naime u godinama kada nema dovoljno sunčanih dana grožđe ne može postići dovoljan postotak šećera. U tom slučaju prema zakonu o vinu, dozvoljeno je zaslađivanje šire šećerom. Najveća dozvoljena količina šećera je 3,4 kg na 100 litara šire. Obično se šira zaslađuje do 18 posto šećera.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Pre upotrebe širometar i menzuru dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekom krpom. Vrlo je važno da širometar bude čist. Ostaci osušenog  šećera na širometru menjaju njegovu težinu i utiču na tačnost merenja.

Pre meranja širometrom, procedite širu kroz gazu kako bi se odstranila nečistoća koja utiče na gustinu šire.

Sipajte uzorak šire u menzuru, poklopite otvoreni deo menzure i nekoliko puta je protresite da se tečnost dobro izmeša. Sačekajte da se šira izbistri.

Suv širometar polako spustite u tečnost držeći ga za uži kraj. Širometar mora slobodno da pliva u menzuri (ne sme da dodiruje dno ili zidove posude).  Sačekajte da se on potpuno umiri (na zidovima širometra ne bi smelo biti mehurića vazduha).

Na skali očitajte izmerenu vrednost. Pri očitavanju vrednosti linija oka mora biti u nivou površine tečnosti.

Kod širometra po BABO-u se očitava vrednost u procentima šećera (na skali 4 - 32) ili na drugoj skali približni zapreminski procenat alkohola u budućem vinu (skala 6-16 vol.%).

Kod širometra po OECHSLE-u očitava se vrednost u Oechsleovim stepenima (°Oe) na skali 0 - 130°Oe ili na drugoj skali približni zapreminski procenat alkohola u budućem vinu (skala 6 - 16 vol.%).

Količinu šećera možemo izračunati i prema Oechsleovoj formuli na sledeći način:

(°Oe / 4 ) - 3 = šećer (kg) / 100 lit šire

Napomena: Širometar je baždaren na  temperaturu od 20°C, pa je merenje potrebno vršiti na toj temperaturi šire.

Širometar orijentacioni (bez termometra) ne može da izmeri temperaturu šire, pa je zbog toga potrebno da se temperatura odredi pomoću neke druge sprave. Najčešće se u tu svrhu koristi termometar za merenje temperature tečnosti koji mora da bude uronjen u tečnost do srednine menzure najmanje dva-tri minuta da bi pokazao tačnu temperaturu. Kod ovog širometra precizne vrednosti se količine šećera se  dobijaju jedino ako je temperatura šire 20°C. Ako dođe do odstupanja od ove temperature širometar orijentacioni će pokazati samo približne orijentacione vrednosti.

Širometar sa termometrom pored količine šećera u širi tačno određuje i temperaturu šire. Istovremeno sa merenjem količine šečera u širi meri se i njena temperatura.  Termometar širometra je duboko uronjen u širu, te  pokazuje tačnu temperaturu šire nezavisno o temperaturi okoline.

Širometar sa termometrom je baždaren na temperaturu od 20°C i ako dođe do odstupanja da bi se dobile precizne vrednosti potrebno je izvršiti korekciju. Korekcija se vrši uz pomoć tablice koja dolazi uz širometar.

Korekciju je koguće izvršiti i računski putem na sledeći način:

Širometar po BABO-u

Za svakih 2,5°C iznad 20°C, očitanoj vrednosti dodaje se 0,1 % šećera
Zasvakih 2,5°C ispod 20°C od očitane vrednosti se oduzima se se 0,1 % šećera.

Širometar po OECHSLE-u

Za svaki °C iznad 20°C, očitanoj vrednosti  dodaje se 0,2 °Oe
Za svaki °C ispod 20°C od očitane vrijednosti oduzima se 0,2 °Oe.
 

Održavanje:  Nakon upotrebe operite širometar toplom vodom i osušite ga čistom mekom krpom. 

Napisao: Vojislav Savić, dipl. ing. za zaštitu bilja.

Ostala oprema za vinarstvo - ostali saveti

Podaci o firmi

Možete nas kontaktirati radnim danima od 08:00 do 17:00 .

online@agrotopvsg.rs

Više detalja možete naći ovde.

Izdvajamo iz ponude