Poljoprivredna apoteka online po vašoj meri

Bakar - prva i poslednja zastita

 

     Bakar je jedan od najstarijih fungicidnih preparata koji se koristi još od starog Egipta u zaštiti od raznih biljnih bolesti.

     Preparati na bazi bakra su najčešće bakarni oksi – hlorid, bakar-sulfat, bakar hidroksid, bakar(II)oksid… Način delovanja preparata na bazi ovih aktivnih materija su vrlo slični. Naime oni deluju tako što sprečavaju klijanje spora gljiva (patogena) pri čemu gljive ne stvaraju otpornost na ovu aktivnu materiju.

     Poslednje prskanje s jeseni ,kada opadne 50% lista kod voća i vinove loze i kada su temperature vise od 5⁰C, radi se bakarnim preparatima. Ovo je bitan tretman jer pripremamo biljku za zimu.


     Zavisno od kolicine padavina tokom zime zavisi kada ce se raditi proletnji tretmani bakrom (zbog spiranja). Već krajem februara ili početkom marta kada su dnevne temperature oko 12h između 5⁰-7⁰C vezane u 2-3 dana potrebno je uraditi prskanje bakarnim preparatima, kako bi sprečili kretanje infekcija koje prezimljavaju u vočnjacima i vinogradima. Prskanje se vrši po tihom vremenu i može se obavljati sve do bubrenja cvetnih pupoljaka .

     Kako vrlo često rezidba ne bude do kraja završena , u dilemi smo da li prskati bakrom ili završiti rezidbu. Naš savet je da uradite prskanje bakarnim preparatima i da za dva do tri dana nastavite sa rezidbom, jer ćete na ovaj način zaštititi svoje voćnjake i vinograde.

     Prskanje obaviti što kvalitetnije , prosto okupati celo stablo do najtanjih grančica.

     Bakar i bakarni preparati deluju na bolesti jabuke, kruske, breskve, sljive, visnje, tresnje, kajsije, kupine, maline, jagode i vinove loze.

 

     Uzročnici ovih infekcija prezimljavaju skriveni na obolelim delovima stabla , kao što su rak rane , pukotine u kori ,pupoljci...

     Ako je zima bila blaga potrebno je izvršiti i proletnja prskanja bakrarnim preparatima koji su na bazi bakar oksi-hlorida, bakar-susfata, bakar hidroksida, bakar(II)oksida... (Bordovska corba, Plavi kamen, Kocide, Neoram, CuproCaffaro, Funguran –OH, Cuprozin, Cuprablau Z, Blue Bordo, Nordox, Fungohem OH, Cuproxat, Blauvit).

NAPOMENA: Kako svi preparati ne sadrže u svom sastavu istu količinu bakra, veoma je bitno da se pridržavamo propisane koncentracije ili se posavetujemo sa stručnim licem... OPSIRNIJE

Napisala :Voćkica